Adatgyűjtés, adattárolás és adatszolgáltatás elemzésekhez, jelentésekhez

Az AVEVA piacvezető Historian programja akár több mint 2 millió adatpont valós idejű optimalizált írására és olvasására alkalmas, az ipari adatok kezelésére kialakított piacvezető megoldás.

A relációs adatbázisokban felhasznált tárhely csupán 2%-án képes azonos adatmennyiség tárolására, 40-szeres tömörítést alkalmazva a folyamatadatok, alarmok és események rögzítésekor. A korábban Wonderware Historian néven elérhető szoftver ötvözi az intelligens adatelemzési és vizualizációs funkciókat a valós idejű alkalmazások által megkövetelt sebességgel. A Historian olvasási módjai lehetővé teszik, hogy azonnal rendelkezésre álljon a döntéshozatali folyamat felgyorsításához szükséges részletes, koncentrált információ, biztosítva a termelés, a vállalati adminisztráció és vállalatvezetés közötti gyors információáramlást.

 


Az AVEVA Historian kiemelt tulajdonságai

 • Adat hisztorizáló szoftvercsomag, adatbáziskezelő szoftver alapokon
 • A beérkező adatokat nagy sebességgel, a felhasználó által beállított módszerrel tömöríti és archiválja, a lehető legkisebb tároló kapacitás felhasználásával
 • Szabványos IT technológia, nyitott felületű megoldás
 • MS SQL Serverrel integrált
 • Időbélyeg alapú tárolás és lekérdezések
 • SQL nyelv kiterjesztése
 • Támogatja a mindennapi üzleti tevékenységet és az iparági szabályozó rendszereknek történő megfelelést
 • Fejlett grafikus trend- és riportkészítő felülettel rendelkezik

 


Az AVEVA Historian termékcsalád

Historian server on-premise

Ideális megoldás nagy mennyiségű idősoros adat gyűjtésére, hatékony tárolására és szolgáltatására a vállalat minden szintjén. Minden gyártási és infrastrukturális feladatra alkalmazható, több tucat telephelyet és több száz felhasználót képes kiszolgálni.

Tovább

 

Historian client desktop

Nagyteljesítményű adatelemző szoftver, amely átfogó megoldást nyújt a könnyen elkészíthető jelentésektől a professzionális ipari adatelemzésig. A kezelők, a mérnökök és a döntéshozók azonnali pillanatképet kaphatnak asztali számítógépükön, laptopjukon vagy böngészőjükön keresztül.

Tovább

 

Historian client web

Az AVEVA Historian Client Web lehetővé teszi a webes hozzáférést a Historian kiszolgálón helyben tárolt adatokhoz egy rugalmas és intuitív felhasználói felületen keresztül. Nem igényel rendszerszintű ismeretet, és így minden felhasználó számára könnyen tanulható, kezelhető felületet biztosít.

Tovább

 

Enterprise Historian

A többszintű Historian segít az elosztott konfigurációk létrehozásában. Ideális megoldás a több helyszínen működtetett folyamatok központi riportolására, elemzésére, illetve a Wonderware System Platform-ban, InTouch-ban és Plant SCADA-ban tárolt adatok eléréséhez.

Tovább

Cloud Historian: Insight

Felhő-alapú, előfizetéses, Software-As-A-Service historian szolgáltatás, MS Azure alapokon. Az adatok és így a folyamatok elérhetők és elemzhetők bárhol, bármikor és bármilyen eszközön. Ideális megoldás, ha gyorsan skálázható, több telephelyre kiterjedő, költséghatékeny megoldásokra van szükség.

Tovább

 


Historian Server

Céleszköz ipari big data gyűjtésre, tárolásra, elemzésre

A Historian nagy precizitású, ipari adatokat tartalmazó folyamatorientált adatbázissal dolgozik, amely képes a gyártási folyamatok által generált, manapság hatalmassá növő adatmennyiségek biztonságos tárolására. A Historian ipari adatokra fejlesztett „history block” adatbázis technológiája által lehetővé válik az adatok gyártási divíziók és üzleti adminisztrációs központok közötti zavartalan, valós idejű áramlása.

Mitől hatékonyabb az AVEVA Historian, mint egy konvencionális relációs adatbázis?

Az AVEVA Historian nagymennyiségű, idősoros (time series) adatokra tervezett adatgyűjtő rendszer, amely a tradicionális relációs adatbázisokhoz képest százszoros hatékonysággal képes az adatok rögzítésére, a konvencionális adatbázisoknak szükséges tárhely töredékét felhasználva. A hagyományos, IT területen szokványos relációs adatbázisok nem képesek sem az időbélyeg-alapú, nagy mennyiségű, akár tizedmásodperc sűrűségű adatok hatékony írására és valós idejű olvasására, sem a több ipari adatforrásból származó adatok közös platformra rendezésére.

A korszerű adattárolási és adatkompressziós technikákat egy, az iparági szabványoknak megfelelő, SQL-alapú intuitív adatlekérdezési felülettel társítja az AVEVA Historian annak érdekében, hogy könnyű hozzáférést biztosítson a termelési folyamatokhoz, riasztásokhoz és az eseményekhez.

Milyen felkészültség szükséges a felhasználói felület kezeléséhez?

A Microsoft SQL Server beépített motorjára épülő intuitív felhasználói felület kezeléséhez nem szükséges SQL tudás sem, mely lehetővé teszi a gyorsabb, adatalapú döntéshozatalt, míg a kezelők és a menedzsment teljeskörű tájékoztatást kaphat a gyártási folyamatok teljesítményéről.

 


Adatlekérdezés és jelentéskészítés

A Historian lehetővé teszi, hogy vizualizációs és adatelemzési eszközei segítségével a vállalat eltérő szereplői ugyanazt az adatforrást használva, a hatékonyságot minden szinten növelő, megalapozott döntéseket hozzanak.

Speciális adatlekérdezési módok

A beépített speciális adatlekérési módok egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a lekérdezések konfigurálását. A riportkészítés megkönnyítése növeli a termelékenységet és csökkenti a hibákat, a működési költségeket. Az egyedi igény szerint generált jelentéskésztés pedig javítja a tervezést és a megfelelést. A riportok összeállításához például az alábbi módok állnak rendelkezésre: Idő-állapot mód, Meredekség, Számláló, Ciklikus és Delta, Interpolált, Érték állapot.

Adatokhoz való könnyű hozzáférés

A valós idejű és hisztorikus adatok táblázatainak és jelentéseinek előállítása még soha nem volt ilyen egyszerű. A gyári és folyamatadatokhoz való könnyű hozzáférés megkönnyíti a hibaelhárítást, jelzi a hatékonysági problémákat és kiküszöböli az adatok helymeghatározásának időigényes folyamatát. Ilyen alkalmazások például a Trending, Reporting, Excel Add-In, Query és WebReporting.

 


A folytonosság és az adatok integritásának  fenntartása

A Historian könnyen hozzáférhetővé teszi az adatokat, igény esetén redundanciát, tartalékolást is biztosít, és vészhelyzeti helyreállítási opciót is kínál. Ezen képességei biztosítják a gyártási-és  üzleti folyamatok működtetésének folytonosságát. A könnyen konfigurálható lépcsőzetes architektúrák védelmet biztosítanak az adatvesztések ellen, a rendszer teljesítményét a kibővített összegzések pedig még tovább növelik. A Historian lehetővé teszi az ipari adatok tisztítását, az összeadódó folyamatadat- és műszerhibák kiszűrését, míg az adatok validálását a beépített adat-hitelesítési eljárások támogatják.

Kompromisszum nélküli integritás

A Historian iparágtól függetlenül, a legmagasabb követelményeknek is megfelelve képes fenntartani az adatok integritását. A Historian kezeli például az alacsony sávszélességű adatkommunikációt, az időben később előálló információkat, és még a nem megfelelő rendszerórákkal rendelkező rendszerek adatait is.

 


Adatok elérése

Nyitottságának köszönhetően az AVEVA Historian-ban tárolt hisztorikus, valós idejű és konfigurációs adatokhoz nem csak számos AVEVA alkalmazásból, hanem több száz 3rd party megoldásból is hozzá lehet férni. A Historian desktop és webes kliens alkalmazásai mind adatelemzéshez, mind jelentések készítéséhez felhasználhatók. Megjeleníthetünk hisztorikus adatokat az InTouch HMI-n keresztül és elemezhetjük azokat az AVEVA Insight, AVEVA BI Gateway és AVEVA Report segítségével. Az AVEVA portfólión kívüli alkalmazásokat is használhatunk, melyek számos további felhasználási lehetőséget adnak az operátorok, mérnökök és üzemeltetési vezetők kezébe.

Milyen alkalmazások számára elérhetőek az AVEVA Historian-ban tárolt adatok?
 • AVEVA Historian Desktop és Web Client
 • AVEVA Insight 
 • AVEVA InTouch (Edge, HMI, OMI)
 • AVEVA System Platform
 • AVEVA Plant SCADA
 • AVEVA Reports
 • AVEVA BI Gateway
 • AVEVA MES
 • BI eszközök, pl. MS Power BI, Tableau
 • Szabványos jelentéskészítők, pl. Microsoft Reporting, Crystal Reports
 • MS Internet Information Server-Web
 • ERP rendszerek
 • Számos további 3rd party alkalmazás

 


Historian Client Desktop

Nagyteljesítményű adatelemző szoftver az egyszerű jelentésektől a professzionális adatelemzésig

Keresse meg a lényeget az eltárolt adataiból a Historian Client Desktop adatelemző szoftverrel! Ossza meg biztonságosan adatait munkatársaival és rendszereivel, akár a termelésirányításon belül, akár az üzleti hálózaton keresztül.

 

A Historian Client Desktop leginkább hasznos tulajdonságai a felhasználók szerint

 • A Historian valós idejű adatainak láthatósága nagyvállalati szinten
 • A hibaelhárítás gyorsabb, könnyebb és pontosabb
 • Az önkiszolgáló termelési jelentések és hatékonysági elemzések azonnal megoszthatók e-mailben vagy az interneten
 • A termelékenység növelése és a költségek csökkentése azonnal látható, mérhető
 • Az egységes központi adatbázis növeli a termelékenységet, miközben csökkenti a hibákat
 • Áthidalja az IT és az OT közötti szakadékot
 • Garantálja az előírásoknak való megfelelőséget

 


Historian Client Desktop Alkalmazások

A Historian Client Desktop több alkalmazás használatát teszi lehetővé azért, hogy a Historian-ban tárolt adatokból a legnagyobb értéket lehessen kihozni. Ezen alkalmazásokkal könnyen hozzáférhet az üzemi- és folyamat adatokhoz, ami megkönnyíti a hibaelhárítást, kimutatja a hatékonyság hiányosságait és kiküszöböli az adatok megkeresésének időigényes folyamatát.

Trend

Professzionális grafikonok és trendek. Készítsen beszédes trend elemzést mind a valós idejű, mind a múltbéli adatokhoz. Ezzel a problémák gyökere és a termelés fejlesztési lehetőségei gyorsabban megtalálhatóak.

Munkafüzet

Az Excel-kiegészítővel készítsen folyamatadat-jelentéseket, amelyeket megoszthat az üzemben, intraneten vagy interneten.

Web publikálás

Trendek, jelentések és munkafüzetek közzététele az Information Server segítségével, egyszerű menüválasztással.

Jelentéskészítés

Készítsen jelentéseket a Microsoft Word alkalmazásban ezzel a praktikus kiegészítővel. Mentse el és tegye közzé a jelentéseit szabványos formátumban a Historian Query Client segítségével.

Lekérdezés

Hozzon létre egyéni SQL lekérdezéseket SQL szakértelem nélkül. Használhja együtt más Historian Client alkalmazásokkal vagy önálló eszközként.

 


Historian Client Desktop kiemelt képességei

Rendelkezésre állás és üzleti folytonosság

A Historian Client Desktop kihasználja a Historian redundancia képességeit. Ha az elsődleges Historian szerver offline állapotban van, a Historian Client Desktop automatikusan vált egy másodlagos Historian szerverre. Amint az elsődleges Historian online állapotba kerül, a Historian Client automatikusan visszatér az elsődleges Historian-hoz, a felhasználó mindenféle zavarás, kimaradás nélkül, folyamatosan tud dolgozni.

Bővíthetőség

A vállalati alkalmazásokkal való zökkenőmentes integráció érdekében a Historian Client Desktop olyan komponensekkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az erős analitikai és vizuális képességek integrálását a felhasználó saját alkalmazásaiba.

Példátlan skálázhatóság

A Historian Client Desktop a System Platformra épül, amely példátlan skálázhatóságot és funkcionális gazdagságot tesz lehetővé. A felhasználók teljes termelési és teljesítménykezelési megoldásokat építhetnek egyetlen, integrált fejlesztési platformon keresztül – időt és fejlesztési erőforrásokat megtakarítva. Az alkalmazások kis méretben indulhatnak, és szükség szerint teljes vállalati megoldássá nőhetnek.

Ügyfél-vezérlő objektumok

Az komponens alapú .NET és ActiveX vezérlők könyvtára lehetővé teszi a Historian Client használatát egyedi alkalmazásokban, használja a C # és .NET integrációt a vezérlő architektúrákban. Ezek az összetevők kompatibilisek az InTouch-al és harmadik fél által készített alkalmazásokkal, például a Microsoft Internet Explorerrel és a Visual Studio fejlesztő rendszerrel.

 


Historian Client Web

Férjen hozzá helyben tárolt termelési adataihoz bárhonnan, bármikor, bármilyen eszközről

Az AVEVA Historian Client Web lehetővé teszi a webes hozzáférést a Historian kiszolgálón helyben tárolt adatokhoz, a HTML5-öt támogató böngészőkkel való együttműködésnek köszönhetően. A szoftver biztosítja az idősoros adatok gyors elemzését és bemutatását grafikus jelentések formájában. A Historian Client Web egy rugalmas és intuitívan kezelhető eszköz, nem igényel rendszerszintű ismeretet, így minden felhasználó számára könnyen tanulható, kezelhető felületet biztosít.

 

AVEVA Historian Client Web kiemelt tulajdonságai

Döntéshozatal támogatása

Az AVEVA Historian Client Web lehetővé teszi, hogy bármely felhasználó azonnal hozzáférjen a szükséges adatokhoz a megalapozottabb döntések érdekében és azokat gyorsan megoszthassa más felhasználókkal. Segítségével jobban érthetőek az üzleti folyamatok – mi történik, mi történt és mi történhet?

Üzleti felhasználók hatékony kihaszolgálása

Az AVEVA Histortian Client Web az üzleti felhasználók és vezetők igényeit is szem előtt tartja, lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan és egyszerűen hozzáférjenek az kívánt adatokhoz, és döntéseket hozzanak anélkül, hogy megismernék a változókat, a hierarchiát vagy a rendszer konfigurációját. Ez az intelligens kliens minden olyan böngészővel működik, amely HTML5-el működik: Chrome, Internet Explorer, FireFox Edge és Safari.

 


 

Kapcsolódó hírek

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!