Új kihívások a gépgyártók és OEM-ek előtt

Az ipari IoT, OEE (Overall Equipment Effectiveness) és digitalizált gyártás már nem a távoli jövő, hanem mai, valós, jól specifikált felhasználói követelményekként jelenik meg az OEM-ekkel és gépgyártókkal szemben. A hatékony és rugalmas gyártás felé vezető fejlődés feltartóztathatatlan.

Ma már elvárás egy színvonalas gyártóberendezéssel szemben, hogy integrálni lehessen a végfelhasználó IT vagy OT hálózatába, ERP, MES, SCADA vagy DCS rendszereibe. Elengedhetetlen, hogy egy HMI szoftver gazdag 3rd party kommunikációs képességekkel, felhős kapcsolattal és modern kiberbiztonsági képességekkel rendelkezzen. A skálázhatóság miatt fontos, hogy a berendezéshez tartozó HMI szoftver intuitív, távolról és okos eszközről elérhető legyen. Ahhoz, hogy egy OEM gyors és hatékony telepítési vagy karbantartási szolgáltatást tudjon nyújtani, kiemelkedő fontosságú a biztonságos távoli elérés megléte (secure remote access).

Megoldások OEM-ek és gépgyártók számára

Secure Remote Access

A rendelkezésre állási idő (uptime) és az eszközkihasználtsági mérőszámok maximalizálása érdekében mind a végfelhasználónak, mind az OEM-nek, gépgyártónak egyaránt fontos, hogy megbízható, távoli hozzáférés álljon rendelkezésre a berendezésekhez. Ez lehetőséget ad a pillanatnyi paraméterek, termelési adatok és egyéb jellemzők valós idejű monitorozására, folyamatok felügyeletére és a berendezések hatékony távoli karbantartására.

Részletek

HMI/SCADA Software

Fejlett HMI megjelenítő szoftverek SCADA funkciókkal a valós idejű adatkezelés érdekében, ERP, MES és PLC integrációs lehetőségekkel, melyekkel intuitív kezelői felületeket lehet készíteni az operátorok számára a hatékony és biztonságos munkavégzéshez. Legyen szó akár HMI, SCADA, hardware, cybersecurity, IIoT vagy felhős megldásról, a Controsys Kft. segít Önöknek a megfelelő megoldás megtalálásában.

Részletek

Tradícionális távoli gyártógép kapcsolatok nehézségei

Időigényes és komplex konfiguráció

Az OEM-ek és gépgyártók tradícionálisan VPN (virtual private network) vagy RDC (remote desktop connection) megoldásokat használtak a biztonságos távoli kapcsolat létrehozására, mely kapcsolatok létrehozása komplex, időigényes és mély IT tudást igénylő feladat. Ma már ennél flexibilisebb és inteligensebb megoldásokra van szükség, amit jobban az egyéni felhasználói igényekhez lehet alakítani.

Biztonsági előírásoknak való megfelelés

A vállalati biztonsági előírásoknak csak kompromisszumoskkal lehet megfelelni a távoli kapcsolat létrehozása érdekében. A VPN alkalmazásokhoz szükség van egy statikus IP című VPN szerverre, valamint nyitott portokra, amiken keresztül a kommunikáció megtörténhet. Számos esetben az IT részleg nem hajlandó ilyen jellegű változtatásokra a vállalati hálózatban, mert túl nagy kockázatot jelentene.

Drága és komplex távoli kapcsolat

A biztonságos távoli kapcsolat drága és komplex. A VPN kapcsolatok az OEM és a berendezés között általában site-to-site kapcsolatok, ami minden helyi berendezéshez hozzáférést bitzosít az OEM-nek. Ennek kiberbiztonsági hátrányain külön end-to-end kapcsolatok kialakításával lehetne javítani, ami nagyon erőforrás igényes és drasztikusan megemelné a költségeket.

Skálázhatóság hiánya

Ahogy nő a szükséges VPN alagutak száma, egyre nehezebb lesz kezelni az egyes VPN kapcsolatok biztosítását. A VPN szerverek tipikusan limitált számú VPN alagutat tudnak támogatni. Amint a VPN kapcsolatok száma meghaladja a VPN szerver kapacitását, újabb VPN szerverre, telepítésre lesz szükség.

Gyártógépek felhő alapú biztonságos távoli elérése: Secure Remote Access

A fenti limitációk miatt az OEM-eknek és gépgyártóknak a hagyományos VPN és RDC alapú megoldások helyett könnyen használható, biztonságos, flexibilis és skálázható rendszerre van szükségük, hogy berendezéseiket távolról tudják menedzselni. A felhő alapú biztonságos távoli elérés egy új, flexibilis módja a berendezésekhez való távoli elérés biztosítására és megoldást kínál a fentebb említett nehézségekre. Az ilyen rendszerek alapvetően három komponensből állnak:

A Remote gateway csatlakozik a terepi berendezéshez, míg a rendszert távolról elérni kívánó személy számítógépén fut a Kliens szoftver. A Remote server egy publikus vagy privát felhőben fut, a felhasználó preferenciájának megfelelően. A távoli kapcsolat létrehozásakor mind a Kliens szoftver, mind a Remote gateway a Remote server felé küldi a kapcsolódási igényt és a Remote server sikeres autentikációt követően létrehozza a kapcsolatot a Kliens software és a Remote gateway között. Tudjon meg többet!

Részletek

Az ideális HMI szoftver előnyei

Most még inkább igaz, mint eddig bármikor, hogy az OEM-eknek és gépgyártóknak olyan robosztus HMI szoftverre van szükségük, ami egyszerre nagy mértékben testre szabható és könnyen integrálható, pl. beágyazott rendszerekbe. A HMI-nek könnyen hozzáférhetőnek, felhasználóbarátnak és biztonságosnak kell lennie, hogy az OEM-ek sztenderizálhassák alkalmazásaikat.

Piacvezető HMI megoldásaink az alábbi előnyöket kínálják:

OEM-ek és gépgyártók számára ideális HMI szoftverek előnyei

Értékteremtés az operátortól a felsővezetésig

Az AVEVA nagy teljesítményű HMI megoldásai olyan modern, helyzet-tudatos interfészeket és adatgyűjtési képességeket kínálnak, melyek előnyei túlmutatnak az egyes berendezéseken és a vállalat egésze számára értéket teremtenek. A modern HMI szoftvernek könnyen integrálhatónak és kezelhetőnek kell lennie. Az operator képes kell legyen a berendezések működtetésére, paramétereinek hangolására akár mobil eszközökön keresztül is (vékony klienseket használva.) Így az akár távolról dolgozó személyzet is valós időben hozzáférhet a releváns információkhoz.

Testre szabható HMI interfész

Az AVEVA HMI megoldásai természetüknél fogva nagy mértékben testre szabhatóak. A fejlett és sablon alapú fejlesztési képességeknek köszönhetően a végfelhasználók egyedi igényeinek megfelelő HMI alkalmazásokat lehet készíteni és hatékonyan sokszorosítani. Az egyedi HMI kijelzők fejlesztésének számos előnye van:

- Bármilyen IO érték megjelenítése
- Személyre szabott menü struktúra és képernyő elrendezés
- OEM logo elhelyezési lehetőség

Folyamatosan fejlesztett, támogatott HMI

Egy dobozos HMI szoftver esetén gyakran jelennek meg verziófrissítések, melyekkel új funkciók, kiberbiztonsági fejlesztések, stb. válnak elérhetővé. A HMI szoftver képes kell legyen arra, hogy akár távolról, az üzem lényeges zavarása nélkül verzió frissítést lehessen rajta végrehajtani. Így elkerülhető az alkalmazás költséges cseréje, valamint az operátorok újraképzése.
Az AVEVA nyitott architektúrájának köszönhetően az OEM-ek és gépgyártók folyamatosan fejleszthetik alkalmazásaikat, könnyen adaptálhatják őket az aktuális igényeknek megfelelően.

Sokoldalú integrációs képesség

Nincs két egyforma gyár. Minden helyzetben egy egyedi, kommunikációs szempontól kifejezetten heterogén környezetben kell tudni a berendezéseket integrálni. Ezért olyan HMI szoftverre van szükség, ami könnyűszerrel integrálható:

- PLC-kkel, különböző adatbázisokkal és
- ERP, MES vagy egyéb felső szintű vállalati alkalmazásokkal.

AVEVA dobozos szoftverek előnyei

- A sablon alapú fejlesztési képességnek köszönhetően gyorsan és könnyen replikálható és skálázható
- Fejlett, valós idejű adatgyűjtési képesség terepi eszközökről, PLC-kből, stb.
- Kompetitív előny a direkt felhős kapcsolatnak és központi alkalmazás életciklus kezelési képességeknek köszönhetően
- Biztonságos távoli elérés bármilyen heterogén környezetben
- Az AVEVA egy igazi dobozos szoftver, folyamatosan tesztelt, fejlesztett, dokumentált és műszakilag támogatott megoldásokat kínál.

AVEVA HMI termékek OEM-ek számára

AVEVA Edge

HMI/SCADA és Ipari IoT megoldás OEM-ek, gépgyártók és rendszerintegrátorok számára. Az AVEVA Edge könnyen használható, jól skálázható, flexibilis, valamint megfizethető árú HMI/SCADA szoftver, amely a bármilyen heterogén környezethez alkalmazkodik, szélsőséges fizikai körülmények között is jól teljesít.

Részletek

AVEVA InTouch HMI

Díjnyertes HMI vizualizációs szoftver, amely a világ ipari létesítményeinek több mint harmadában, minden országban és iparágban jelen van. Nagy teljesítményű HMI, melynek előnyei túlmutatnak az egyes berendezéseken, így az operátoroktól a felsőbb menedzsmentig mindenki számára értéket teremt.

Részletek

OEM Success Story: AVEVA Edge a NITA-nál

Az AVEVA Edge egy nagy tudású dobozos HMI szoftver megfizethető áron!

AVEVA Edge sikertörténet a Nita-nál

A kanadai Nita gépgyártó az AVEVA Edge funkcióit felhasználva termékeit olyan funkciókkal tudta ellátni, aminek köszönhetően Észak-Amerika leggyorsabban növekvő címkézőgép-gyártójává vált. Az AVEVA Edge segítségével a berendezés integrált SCADA rendszerrel és felhős IoT kapcsolattal is rendelkezik. A megoldás képes valós idejű eszköz kihasználtság mutatók kijelzésére, valamint a gépkezelők számára 3D modellek megjelenítésére. Továbbá a berendezés használatát bemutató videókat tud lejátszani, ezzel könnyítve meg a gépet kezelők munkáját. A gyűjtött adatokat képes bármilyen, akár felhős adatbázisba továbbítani. Tekintse meg a Nita termékvideóját, ami kíválóan bemutatja az AVEVA Edge-ben rejlő lehetőségeket!

Tovább

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!