Távoli PLC programozás egyszerűen

Remote PLC Programming

Az MB Connect Line VPN router-ének és VPN Tunnel-t használó Remote Access megoldásának köszönhetően nagyságrendekkel egyszerűbbé tehető a távoli PLC programozás.

Nincs többé szükség arra, hogy a távolról programozni kívánt PLC mellé egy számítógépet telepítsünk és arra jelentkezzünk be remote desktop (RDP) segítségével.

Elégséges az mbNET router-t a PLC elé helyezni és a saját mérnöki számítógépünkre telepített Remote Access kliens szoftver segítségével a titkosított VPN Tunnel-t létrehozni. A saját gépünkön futtathatjuk a megfelelő fejlesztői környezetet, legyen az TIA Portal vagy STEP7 és VPN Tunnel-en keresztül programozni tudjuk a távoli PLC-t.

A hagyományos RDP-s megoldáshoz képest ennek számos előnye van:

  • A mérnök a saját számítőgépén tudja futtatni a PLC fejlesztő környezetet (akár több fejlesztői környezetet külön VM-eken), nincs szükség arra, hogy az PLC mellé helyezett számítógépre kelljen ezeket telepíteni, amire korábban RDP segítségével bejelentkezett.
  • Megspórolja a kulcsok és tanusítványok létrehozásának, azok biztonságos szétosztásának valamint a VPN tunnel konfigurálásának fáradtságos munkáját. Nincs szükség az RSA kulcsok és VPN konfigurációs beállítások ismeretére, mert ezt dobozosan kínálja a Remote Access megoldás.
  • Ha ezt a végfelhasználó igényli, akár a helyi IT kezébe is adható a Remtoe Access jogok kezelése.

Rendszer integrátorok számára ideális megoldás a távoli PLC programozás egyszerűbbé, könnyebben skálázhatóvá tételére.

Remote Access működése:

A protokol független TCP/IP hálózati kapcsolat létrehozásához és a távolról elérni, módosítani kívánt rendszerhez való hozzáféréshez telepíteni a mérnöki PC-re az mbDIALUP nevű VPN kliens szoftvert. Mind a mérnöki PC-ről, mind a router-től egy szigorúan „outbound” kapcsolaton keresztül VPN alagút (VPN tunnel) kerül kiépítésre. Az mbCONNECT24 Remote Service Portal felelős azért, hogy a mérnöki PC és a VPN router összekötésre kerüljön.

A kizárólag „outbound” kapcsolat használatának előnye, hogy a céges tűzfalak által blokkolt „inbound” kapcsolat használatára nincs szükség. Ez az IT számára komoly kiberbiztonsági előnyt jelent.

Lényeges műszaki részletek:

  • VCOM: Tunnels virtual COM ports to the COM interface from mbNET
  • SEARCHoverIP: Multicast for industry-standard PLC programming environments
  • TCP/IP Ethernet protocols
  • mbNET.S7 adapter for STEP7 Classic and TIA Portal, access via MPI/PROFIBUS
  • USBoverIP: Tunnels a virtual USB port to the USB interface from mbNET

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!