Receptek kezelése

Az egészségmegőrzéssel foglalkozó iparágak, mint a gyógyszeripar, vagy gyógyászati eszközök gyártóinak nagy kihívást jelentenek a ipari folyamataik digitalizálására vonatkozó fejlesztések, miközben be kell tartaniuk a jogszabályi megfelelési követelményeket, például az FDA 21 CFR 11-t vagy a GMP-t (Eudralex 4. kötet, 11. melléklet). A Wonderware Recipe Management a saját területén belül ésszerűsíti ezt a folyamatot a könnyen beállítható aláírási és ellenőrzési követelményekkel, valamint a receptkezelési és végrehajtási műveletekre vonatkozó egyéb fukciókkal, mint például a megjegyzés érvényesítés alkalmazását. A már korábban is használt szerepkör alapú biztonsági rendszert új engedélyezési eljárásokkal bővítették a bevitt paramétere vagy műveletek aláírására. A jelentési sablonok hozzáférést biztosítanak az új elektronikus változás- és végrehajtási előzmények rekordjaihoz ezzel támogatva az előírásoknak megfelelő automatizálható jelentéskészítést.

A Wonderware Recipe Management az automatizálási rendszerrekkel kapcsolatos receptkezelő és végrehajtó alkalmazás, amely jól működik különféle automatizálási rendszerek környezetében. Mint ilyen, overlay megoldásként is megvalósítható, a meglévő berendezések cseréje nélkül, gyorsabb megtérülést eredményezve.

Recept kezelési lehetőségek

Adat paraméterezés

Beállított paraméter kezelést biztosít, amelyet általában egy adott termékváltás előkészítéséhez használnak a paraméterértékek adattáblaként történő letöltésével a gyártóberendezés-vezérlő rendszerbe.

Eljárás alapú recept kezelés

Az adat paraméterezés funkciók mellé elérhető az eljáráskezelést is, amely biztosítja a recept végrehajtását az automatizált gyártóberendezéseken; a recept eljárás végrehajtását parancsok és állapotinformációk módosításával a berendezés vezérlő rendszere végzi el letöltés után.

Az OPC UA, a Wonderware System Platform-al vagy Citect SCDA-val történő integrációt a legtöbb gyártóberendezés vezérlőrendszerrel történő integrálására kínálják. A recept kezelés az AVEVA bármely SCADA rendszeréhez kapcsolódóan használható.

Az AVEVA Recipe Management képes bármilyen, akár több vezérlő és automatizáló rendszerhez csatlakozni, amelyek már egyébként működnek a felhasználónál. Nyílt rendszerű megközelítésként a gyártók racionalizálhatják a receptek kezeléséhez használt rendszerek és alkalmazások számát gyártósórónként és üzemenként is, elősegítve az új termékek bevezetését.

Adat paraméter recept kezelés és letöltés

A gyors és biztonságos termék paraméter változtatás számos gyártási folyamat során kulcsa a rugalmasságnak és a folyamatosan fenntartott minőségnek. A módosítások során elvárt működés, hogy a megváltozott paraméterértékek átkerüljenek a vezérlőrendszerekbe. A kívánt termék paraméterek meghatározása az irányító berendezésektől független, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy központilag kezeljék a legyártandó termékek tulajdonságait, amelyek több gyártási helyre is vonatkozhatnak, tekintet nélkül az egyes helyek automatizálási rendszerére. A megváltoztatott paraméter tábla letöltése egyszerű a webalapú felhasználói felület használatával. Az üzemeltetők böngészik a rendelkezésre álló és jóváhagyott recept példányok listáját az adott berendezéshez, majd és kiválasztják a kívánt receptet. Az operátorok ezután áttekinthetik a berendezésekhez hozzárendelt célértékeket, beállíthatják azokat a megadott határokon belül, és letölthetik az új paraméter adatokat a csatlakoztatott automatizálási rendszerbe.

Eljárás alapú receptek kezelése és végrehajtása

Az eljárás alapú receptkezelés szolgál a készülékekben végrehajtott működések végrehajtási sorrendjét meghatározó eljárások létrehozására. A recept tartalmazza a meghatározott eljárást és egy leképezett paraméter táblát is, amely így meghatározza a termék elkészítését az eljárások és a hozzájuk kapcsolódó paraméterek összekapcsolásával. A kézi adatbevitelhez és nyugtázáshoz kézi működtetésű eszközök állnak rendelkezésre. Egy gyártási folyamat végrehajtásához az operátor egyszerűen hozzárendel egy receptet a megfelelő gyártó eszközhöz, és elindítja a gyártást, majd figyeli és ellenőrzi annak végrehajtását. A paraméterértékek a meghatározott határokon belül módosíthatóak, akár a recept indítása előtt, akár közvetlenül annak végrehajtása előtt.

Elektronikus változáskövetés és végrehajtási előzmények

Az átfogó hisztorikus rekordok és jelentések lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy megtekintsék a létrehozott, megváltoztatott vagy végrehajtott adat paraméterek és receptek múltbéli adatait. A célberendezés, a paraméterek és a receptek eljárásai mind verzió követéssel ellátottak, azaz bármilyen konfigurációs változtatás növeli a verziószámot. Az elektronikus rekordok automatikusan létrejönnek a letletöltések alkalmával és dokumentálják a paraméterértékeket és a recept végrehajtását, valamint  konfigurálhatók elektronikus aláírásokhoz is. Elektronikus aláírások (készítette / ellenőrzte), beleértve a tevékenységekre vonatkozó választható megjegyzést és jóváhagyást is, rendelkezésre állnak a vonatkozó iparági előírásoknak, például az FDA 21 CFR Par 11 vagy a cGMP-iránymutatásoknak (EudraLex Vol. 4, 11. melléklet) megfelelő alkalmazások megvalósításához.

Automatizálási rendszer integráció

A szoftver az OPC UA Data Access specifikációval integrálható a System Platform-on, vagy önállóan felhasználható bármilyen vezérlőrendszerrel. A recept eljárás alkalmazása a vezérlőrendszerhez olyan állapotfelületen történik, amelyet úgy konfigurálhatunk, hogy teljes összhangban áll az ISA-88 szabványokkal. A Recipe Management felhasználói felületét egy számítógépen, HMI-n vagy mobil eszközökön található böngészőn keresztül lehet elérni. Az operátorok elérhetik a recept végrehajtás weboldalát egy böngészőben vagy egy böngészővezérlőben az InTouch for System Platform vagy más HMI szoftver segítségével.

Kapcsolódó hírek

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!