Az ipari digitális transzformációt könnyű lenne csupán a papír-alapú működés kiváltásával és a termelési információkhoz biztosított valós idejű hozzáféréssel azonosítani. Azonban ennél lényegesen több rétegű változásról beszélhetünk. A gyártó berendezések “okosítása”, mint IoT eszközök, vagy egy MES rendszer (MES: Manufacturing Execution System) bevezetése, rendkívül nagy lépést jelentenek egy iparvállalat digitális fejlődési útjában. Azonban mindezek támogatására szükség van az adatok, a folyamatok és a munkavállalók digitális folyamatokba történő bevonására is. A digitális ikerpár koncepció és a munkafolyamatok digitalizálása ezen megoldásokat foglalják magukba, ezt kínálja az AVEVA Asset Performance Management (APM) portfóliója.

A digitális iker egy adott alkatrész, termelőeszköz vagy egység, illetve akár egy komplett gyár pontos digitális másolata. Ezt a technológiát gyakran az olaj- és gáziparhoz kötik, pedig sokkal szélesebb körben lehet használni: a digitális iker képes minden gyártó berendezésből származó információt megszűrve és kontextusba helyezve a szervezet valamennyi szintje és egysége számára elérhető, és valós idejű információ forrásként szolgálni. Így alakítja át a dolgozók közötti együttműködés és a hatékony döntéshozatal a berendezéseket “smart factory”-vá, a munkavállalókat pedig “connected worker”-ré.Cikkünkből kiderül:

 

AVEVA digitális iker technológia segíti egy norvég olajfúró platform működtetését

Milyen célok elérését szolgálhatja a digitális iker technológia?

A sikeres működés érdekében nem elég csupán begyűjteni az adatokat, fontos azokat kontextusba helyezni és a megfelelő módon megosztani. Egy jól működő, automatizált információs csatorna segítségével növelhető a munkafolyamatok és a dolgozók hatékonysága, miközben a nem tervezett leállások száma minimalizálható.

A digitális iker technológia segít részleteiben átlátni a folyamatokat, aminek segítségével mind a humán, mind az folyamatmenedzsment magasabb szintre fejleszthető. Ez a hatékonyabb termelés mellett a környezeti lábnyom csökkentéséhez is hozzájárul. Emellett segít optimalizálni a nyersanyag és energia beszerzést és felhasználást, így további megtakarítás lehetséges.

A vállalat rendszereiről és folyamatairól alkotott átlátható és holisztikus kép további előnye, hogy lehetővé teszi a technológiai fejlesztések beüzemelés előtti lefejlesztését, ami által modellezhető és elemezhető egy termelőeszköz, vagy akár egy teljes termelési egység működése. Ez lehetőséget kínál a technológia részleges vagy teljes cseréjének, illetve javításának pontos előzetes tervezésére is. Nem utolsósorban pedig megkönnyíti a technológia értékesítését vagy átruházását azáltal, hogy az új tulajdonos könnyedén megismerheti annak működését, képességeit és múltját.

Hogyan működik a digitális iker?

A digitális iker technológia biztosította információs körforgás
A digitális iker technológia biztosította információs körforgás

Az egyik legkorábbi felhasználó a NASA (National Aeronautics and Space Administration) volt, amely lerakta a technológia alapjait azzal, hogy az űreszközök Földön maradó ikerpárjait is elkészítette. Az űrkutatáshoz kötődő kezdetek óta a digitális iker koncepciója eljutott a folyamatosan fejlődő ipari szektorokba is. Mindennapi életünk nagy részét is áthatja az okostelefonokon elérhető digitális térképként, így viszonylag könnyen navigálhatunk a bolygón.

Ipari felhasználásban, a digitális iker, mint 360-fokos nézet, a termelés teljes komplexitását lefedi, magába foglalva az üzemeltetési, karbantartási és műszaki tervezési adatokat. Az így létrejövő, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás eszközeivel létrehozott előrejelzéseken és a „connected” munkavállalók által biztosított, folyamatos visszajelzésen alapuló információs körforgás képes új szintre emelni a termelési hatékonyságot.

A felhőalapú rendszer lényege, hogy az üzem működésére vonatkozó adatok elérhetősége ne legyen helyhez kötve, azok aktualitása ne legyen tér és idő függvénye. Egy jól felépített digitális iker képes befogadni és kontextusba helyezni

  • az eszközök gyári specifikációit;
  • a korábbi meghibásodásokat és karbantartásokat;
  • a tervezett jövőbeli karbantartásokat;
  • aktuális működési adatokat, mint az áramfelvétel és hőmérséklet;
  • a munkavállalók által létrehozott, adott eszközzel kapcsolatos tartalmakat, mint például videós karbantartási útmutató.

3D-s modellezés, mint a valóságban

A digitális ikerben felhalmozott adatok áttekintését az akár érintés vezérelt, 3D megjelenítés segíti, ami rendkívül felhasználóbarát. A létrehozott 3D-s modell körbejárható és virtuálisan kezelhető, pontos mérések végezhetők benne, például egy villany kompresszor telepítése vagy javítása esetén. Többek között az is megállapítható, hogy milyen más rendszereket érint az adott művelet, biztonságosan hozzáférhető-e adott időpontban a tervezett munkaterület.

A munkafolyamatok optimalizálása nincs sem helyhez, sem időhöz kötve, hiszen a helyszínen és távolról is el lehet érni a digitális ikert. Ennek köszönhetően javítható a kollaboráció a részlegek és a vezetői szintek között, valamint a külső szakértők bevonása is egyszerűbbé válik.

Az AVEVA digitális iker technológia előnyei

Az AVEVA digitális iker szoftver megoldása képes gyártótól függetlenül integrálni üzemének adatforrásait és berendezéseit, mert független platformot biztosít, így nem merülhet fel kompatibilitási kérdés. Skálázhatósága lehetővé teszi a lépcsőzetes bevezetést, és már az első pillanattól digitális átkötést képez a műszaki tervezési, gyártási és az üzemeltetési folyamatok között. Könnyen integrálható bármilyen más AVEVA megoldással, így a termelésirányítási rendszer részeként jelentős költségcsökkentést és megtérülést biztosít. Sőt, képes új szintre emelni az üzemeltetési folyamatokat azáltal, hogy nagyfokú betekintést biztosít a termelés és vállalatirányítás minden szintjén.

Válassza a Controsys csapatot!

A Controsys Kft. jelentős tapasztalattal rendelkezik ipari digitalizációs megoldások szállításában, legyen szó AVEVA dobozos szoftverekről, vagy személyre szabott applikációk fejlesztéséről. Szakértőink részletes műszaki támogatást is nyújtanak végfelhasználóknak és rendszerintegrátoroknak egyaránt. Használja ki Ön is az ipar 4.0 technológia újításait és emelje magasabb szintre termelését!

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!