Vizuális anomália észlelés SCADA rendszerekhez

Az AVEVA Vision AI Assistant egy képfeldolgozó megoldás, ami valós idejű kameraképeket feldolgozva képes képosztályozásra (Image Classification) és vizuális anomáliák észlelésére (Visual Anomaly Detection), valamint azok riportálására.

A Vision AI Assistant a helyes vagy kívánt állapotot, minőséget ábrázoló képek alapján, gépi tanulás segítségével képes, akár alacsony késleltetésű környezetben, vizuális anomáliákat detektálni és automatikus értesítéseket küldeni a kezelő személyzet számára. A megoldás segítségével, egy egyszerűen használható web-es interfészt használva, általános célú digitális kamerákat és a 2021 R2 release-től már Basler ipari kamerákat tudunk vizuális szenzorként használni, melyek a nap 24 órájában, folyamatosan képesek üzemelni.

 


Felhasználási lehetőségek

Több lehetséges felhasználási terület is elképzelhető mind a minőségellenőrzés, termelés és karbantartás területén.

Vision AI Assistant alkalmazási példák
Vision AI Assistant alkalmazási példák
  • Minőségbiztosítási területen alkalmazni lehet vizuálisan észlelhető gyártási hibák (felületi sérülések, deformáció), selejtek észlelélésére vagy akár valamilyen folyadék minőségének meghatározására a folyadék színe alapján.
  • Termelésben alkalmazni lehet akár gyártósor megállásának detektálására vagy valamilyen tároló / tartály telítettségének meghatározására.
  • Épületfelügyeleti, karbantartási célokra is lehet használni, például normal vagy hőkamera segítségével tűz, elektromos kisülések, szikrák, túlmelegedések vagy valamilyen szivárgás észlelésére. További felhasználási példa lehet napelemek, napkollektorok állapotának felügyelete. A fentiek előfordulhatnak termelési területeken vagy akár szerver termekben.
  • A megoldás további előnye, hogy olyan területeken is meg lehet valósítani a monitorozást, ahol ember biztonsági vagy egészségügyi okokból nem tartózkodhat.

Analitikai módok

A Vision AI Assistant két analitikia módot kínál, vizuális anomáliák észlelése, valamint diszkrét állapotok meghatározása.

Anomália észlelés

Vision AI Assistant anomália észlelés
Vision AI Assistant anomália észlelés

Anomáliák észlelése olyan esetekben jó választás, ahol egy ismert, helyes állapottól való eltérést szeretnénk detektálni, legyen az eltérés eddig nem látott vagy bármilyen szokatlan hiba. Ideális felhasználási terület lehet a gyártási hibák / selejtek vagy esetleg behatolók észlelése.

Ebben az esetben nem felügyelt gépi tanulás (Unsupervised Machine Learning) segítségével, a helyes / jó állapotot reprezentáló képek alapján tanítjuk a modelt arra, hogy a vizsgált kameraképeken az elvárttól való eltéréseket legyen képes detektálni és arról automatikus értesítéseket küldjön.

Diszkrét állapot meghatározás

Vision AI Assistant diszkrét állapot meghatározás
Vision AI Assistant diszkrét állapot meghatározás

A diszkrét állapot meghatározás olyan esetekben ideális választás, ahol két ismert állapot van és meg kell határozni, hogy a képen látható elem melyikbe tartozik. Ezek az állapotok lehetnek például színek (lásd piros és kék fogkefe). Ideális felhasználási terület lehet például batch azonosítás vagy annak meghatározása, hogy egy tartály vagy bármilyen tároló tele van vagy üres.

Ebben az esetben felügyelt gépi tanulás (Supervised Machine Learning) segítségével, két egymástól vizuálisan megkülönböztethető állapotot reprezentáló képeken arra tanítjuk a modelt, hogy a valós időben érkező kameraképeket a két ismert állapot valamelyikébe kategorizálja.


Web Kliens

A Vision AI Assistant-et egy web kliensen keresztül lehet elérni. Ezen a webes felületen végezhetjük el a modell tanítását, tesztelését, élesítését, valamint az éles futás eredményeinek ellenőrzését. Az éles futás során keletkezeő esetleges fals detekciókat fel lehet használni a model újratanítására, így lehetőség van a pontosság folyamatos javítására, valamint a termékben előforduló varianciák figyelembe vételére.

Vision AI Assistant web kliens
Vision AI Assistant web kliens

A Vision AI Assistant AVEVA System Platform és AVEVA Insight megoldásokba integrálható és csak azok kiegészítéseként elérhető.

Kapcsolódó hírek

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!