Gyártási folyamatok optimalizálása modell-alapú AVEVA MES megoldásokkal

Az AVEVA MES rendszer (manufacturing execution system, vagyis termelésirányítási rendszer) egyesíti a tradicionális termelésirányítási rendszert

a modern, digitális munkafolyamatokat menedzselő technológiával, s ezzel biztosítja az emberek, a szervezeti egységek és folyamatok összekapcsolását a termelő vállalat egészében. Hogyan képes erre? A kulcs a Model Driven megközelítésben, azaz modell-alapú rendszertervezésben rejlik.

Közhely, hogy a gyártási folyamatok optimalizálása szükséges a versenyképesség megőrzése, fejlesztése érdekében. Ez az optimalizálás azonban sok céllal lefolytatható, például:

 • a költségek csökkentése,
 • a selejtarány csökkentése, vagy
 • a gépek kihasználtságának javítása.

Egy megfelelő alapokra felépített, jól implementált MES akár mind a három célt egyszerre szolgálhatja, és az AVEVA modell-alapú MES megoldásaival minden eddiginél hatékonyabban kiépíthető egy olyan termelésirányítási rendszer, mely egyedi, mégis tökéletesen összekapcsolódik a termelés- és vállalatirányítás további elemeivel.

 

Átfogó szemlélet a gyártás szervezésben: ez a MES

Jól ismert probléma, hogy a termelési folyamatok részletes feltérképezése céljából bevezetett gyakorlatok hatalmas adat tavakat és adat silókat eredményeznek, melyek azonban önmagukban nem segítik a hatékony döntéshozatalt, sem a termelői, sem a menedzsment szinteken.

Az adatok rendszerezése és feldolgozása mind a vezetői döntések utánkövetésében, mind a termelés optimalizálásában segíthet. A vállalat minden szintje támaszkodhat a MES rendszer adataira, mert ezek szűrve, rendszerezve, jól hozzáférhető formában állnak rendelkezésre.

A MES termelésirányítási rendszer, olyan fejlett digitális megoldások összessége, melyek a gyártást segítik, monitorozzák és irányítják, illeszkedve a vállalat más alrendszereihez, úgymint a beszerzés, a raktárkészlet-kezelés vagy a számlázás. Az MES rendszer a nyersanyagtól a késztermékig egyetlen rendszerben követhetővé teszi a gyártási tevékenységet, lehetőséget biztosítva ezzel a folyamatok, a hatékonyság és a minőség állandó felügyeletére és javítására.

Egy jól felépített MES jelentősen növelheti a gyártás hatékonyságát, elérhető akár:

 • 30% minőségjavulás
 • 30% növekedés a termelőeszközök hasznos üzemidejében
 • 20% gyártási költség csökkenés
 • 20% javulás az eszközhatékonyságban (OEE)

Összegezve kijelenthető, hogy a sikeres MES implementáció legalább 10%-al javíthatja a termelékenységet.

 

Több lépésben implementálható, modell-alapú AVEVA MES megoldások

Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a teljes gyártásra kiterjedő MES implementálás nagy ráfordítást igényel. A leggondosabb tervezés mellett is akár több éves munka lehet a rendszer tökéletesítése, más vállalatirányítási rendszerekhez való illesztése.

Az AVEVA MES azonban modell-alapú, mely egyrészt lehetővé teszi, hogy azonos iparágban implementált MES megoldásokra támaszkodva egy már kipróbált modellre alapozva történjen a MES rendszer fejlesztése, másrészt megnyitja az agilis implementáció lehetőségét:

 • egyszerre elég egy részlegre, vagy részfolyamatra alkalmazni a MES megoldást;
 • továbblépés csak sikeres bevezetést követően;
 • a sikeresen implementált folyamat alapja és felépítése eltárolható, átvihető;
 • így a következő részleg vagy részfolyamat már a tökéletesített modell alapján, gyorsabban és hatékonyabban építheti fel MES megoldását.

Az eredmény egy olyan, tökéletesen az adott termelési egység igényeire szabott MES megoldás, mely zökkenőmentesen illeszkedik a vállalatirányítás más rendszereihez, köszönhetően az AVEVA megoldás modell-alapúságának, a dobozos, tesztelt megoldások gyors egyénre szabhatóságának. Bármikor beépíthetők további modulok, csatlakozhatnak további részlegek, vagy akár további telephelyek az MES rendszerhez.

 

Teljes funkcionalitás fogja egybe és optimalizálja a gyártást nyersanyagtól késztermékig

AVEVA Model Driven MES megoldás egyetlen jól áttekinthető ernyő alatt kezeli a gyártás minden aspektusát:

 • Termelésirányítás
 • Készletgazdálkodás és raktárkezelés
 • Anyagjegyzék (BOM) és receptkezelés
 • Termelés és termék nyomon követése
 • ERP integráció
 • Minőségbiztosítás
 • Üzemi teljesítménymenedzsment
 • Digitális munkafolyamatok kezelése
 • Munkaerő digitális és mobileszköz alapú támogatása
 • Adatgyűjtés a jelentés készítéshez és a folyamatok optimalizálása érdekében

A MES rendszer kiépítése, illetve általában a digitális gyártásoptimalizálás stratégiai döntést, és jelentős befektetést igényel, de az általa elérhető előnyök is bizonyítottan hatalmasak.

 

Controsys, az AVEVA kereskedelmi képviselete

Termékeink között megtalálható a teljes AVEVA portfólió, mely az Operations Management megoldásai mellett tartalmazza a korábbi Wonderware termék skálát, valamint a korábbi Citect SCADA és InduSoft Webstudio megoldásokat is. A termékképviselet mellé szakmai támogatást is nyújtunk, hiszen 1996 óta foglalkozunk gyártás automatizálási, folyamatirányítási és ipari kommunikációs eszközök, megoldások implemetálásával, alkalmazás fejlesztéssel. Nagy tapasztalattal rendelkező szakértő munkatársaink segítik a személyre szabott megoldások megtervezését és kivitelezését, műszaki támogatást nyújtanak, a bevezetett rendszerek kezelésére oktatják partnereinket. Kérdéseivel, az Ön igényeire szabott megoldásért forduljon hozzánk bizalommal!

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!