Historian

Adatgyűjtés, adattárolás és adatszolgáltatás elemzésekhez, jelentésekhez

A Historian azzal, hogy megjelenítési és/vagy elemzési céllal hosszú időtartamra elérhetővé teszi a termelési adatokat, lehetővé teszi az adatsorokban az igazi értékek és összefüggések felismerését.

Az AVEVA piacvezető Historian programja nagy teljesítményű, valós idejű termelési adatok rögzítésére és tárolására alkalmas relációs adatbázis megoldásokat kínál, biztosítva ezzel a gyártási folyamatok adatelemzésen alapuló optimalizálását. A korábban Wonderware Historian néven elérhető szoftver  intelligens adattömörítést alkalmazva ötvözi a relációs adatbázisok rugalmasságát a valós idejű alkalmazások által megkövetelt sebességgel. Ezzel lehetővé teszi a termelés, a vállalati adminisztráció és vállalatvezetés közötti gyors információáramlást. A Historian adatvisszakeresési módjai lehetővé teszik, hogy azonnal rendelkezésre álljon a döntéshozatali folyamat felgyorsításához szükséges részletes, koncentrált információ. Biztosítja, hogy a döntéshozók minden szinten rendelkezzenek azokkal az üzemi-termelési adatokkal, amelyek a termelékenység és hatékonyság javítását célzó döntések meghozatalához, egyedi problémák megoldásához, vagy egy újabb üzleti lehetőség kiaknázásához szükségesek.

Legfőbb tulajdonságai

 • adat hisztorizáló szoftvercsomag, adatbáziskezelő szoftver alapokon
 • A beérkező adatokat nagy sebességgel, a felhasználó által beállított módszerrel tömöríti és archiválja, a lehető legkisebb tárolóhely   felhasználásával
 • Szabványos IT technológia, nyitott felületű megoldás
 • MS SQL Serverrel integrált
 • Idő alapú tárolás és lekérdezések
 • SQL nyelv kiterjesztése
 • Támogatja a mindennapi üzleti tevékenységet és az iparági szabályozó rendszereknek történő megfelelés bizonyítását
 • Fejlett grafikus trend – és riportkészítő felülettel rendelkezik

 

 

magyar nyelvű video:

Főbb előnyei

 • Rugalmasság: minden ipari gyártási és infrastrukturális feladatra alkalmazható
 • Döntéstámogatás: információt állít elő a gyorsabb, pontosabb döntéshozatal érdekében
 • Egy közös platformra hozza a több gyártó- és HMI/SCADA rendszerből származó információkat
 • Skálázható alkalmazások, akár 2 millió adatpontig
 • Integrálható a jól ismert Wonderware ArchestrA architektúrával és a Wonderware System Platform-mal. Felhasználói felületként a piacvezető InTouch HMI-vel alkalmazható
 • Költséghatékonyság: több mint 80 százalékkal csökkenti az adattárolás költségét az ultrahatékony adattárolási algoritmusok révén
 • Gyors lekérdezés: nagy sebességű adatgyűjtés és tárolás a Microsoft SQL Server támogatással.
 • Biztonságos növekedés: Egyetlen folyamatra, vagy akár széleskörű információkezelési megoldásokra is alkalmazható. Több tucat telephelyet és több száz felhasználót képes kiszolgálni akár több kontinensen.
 • Gyűjtés, validálás, archíválás egy számítógépes rendszerből vagy komplex, elosztott rendszerekből egyaránt lehetséges
 • Adatok milliói: A Historian képes adatok millióit kezelni

Historian architektúrák: standard Historian, felhő alapú és többszintű

Infografika – a Historian struktúra megismerésére

Standard Historian-Process Historian

A Standard Wonderware Historian ideális megoldás nagy mennyiségű automatizálási folyamatadatok adatgyűjtésére, a gyűjtött adatok átlátható tárolására és az adatok kiszolgálására. (Level 1 szint)

Insight-felhő alapú Historian

Azok számára, akik a hisztorikus adataik gyűjtését és tárolását a felhőben szeretnék megvalósítani, az online Insight-ot ajánljuk – egy biztonságos felhő alapú adatkezelési megoldást. Az adatok elérhetők és elemzhetők bárhol, bármikor és bármilyen eszközön, hogy a folyamatok is bárhol és bármikor elemezhetővé váljanak. Függetlenül attól, hogy adattárolást Software-as-a-Service (SaaS) alkalmazásként kívánjuka felhőbe áttelepíteni, vagy a meglévő lokális (on-premise) beruházásokat szeretnénk kiegészíteni és bővíteni, az Insight egy költséghatékony megoldás.

A felhő alapú adattárolásnál adódik a kiberbiztonság kérdése. A kiberbiztonság minden iparág növekvő és kritikus igénye, függetlenül attól, hogy az igény belső, iparágspecifikus vagy válasz egy kormányrendeletre. A felhasználóknak folyamatos foglakozni kell a biztonsági kérdésekkel, a legújabb kiberbiztonsági szabványok és protokolloknak  megfeleléssel. Az AVEVA definiált egy kiberbiztonsági szolgáltatás csomagot, segítve ezzel az AVEVA terméket használókat. Részletek az Aveva „Trust Centre”-ben érhetőek el: https://sw.aveva.com/trust, benne  a „Security” oldal https://sw.aveva.com/trust/security

Ideális megoldás azoknak a szervezeteknek, ahol korlátozott informatikai támogatás áll rendelkezésre, továbbá ahol igény szerinti számítási kapacitásra és skálázható megoldásokra van szükség.

Többszintű Historian-Enterprise Historian

Gyorsan szeretnénk hozzáférni a nagyon nagyszámú termelési adathoz, akár több telephelyről? A többszintű Historian segít az elosztott konfigurációk létrehozásában. Mivel az Enterprise Historian központosított (Level2 szinten) adattárolása biztonsági mentést készít a kritikus információkról, a Historian lehetővé teszi az adatok összehasonlítását a különböző folyamatok és helyszínek között. Ideális megoldás a több helyszínen működtetett folyamatok központi riportolására, elemzésére, illetve a Wonderware InTouch-ban és Citect SCADA-ban tárolt adatok eléréséhez.

Historian Big data gyűjtésre, tárolásra, elemzésre

A Historian nagy precizitású ipari adatokat tartalmazó folyamatorientált adatbázissal dolgozik, amely képes a gyártási folyamatok által generált, manapság hatalmassá növő adatmennyiségek biztonságos tárolására. Nagy, időalapú adatmennyiségekre tervezett adatgyűjtő rendszer, amelyben a nagysebességű adatgyűjtés és tárolás, valamint a tradicionális relációs adatbázismenedzsment egyesül. Ezáltal lehetővé válik az adatok gyártási divíziók és üzleti adminisztrációs központok közötti zavartalan áramlása.

A korszerű adattárolási és adatkompressziós technikákat egy, az iparági szabványoknak megfelelő adatlekérdezési felülettel társítja az AVEVA Historian annak érdekében, hogy könnyű hozzáférést biztosítson a termelési folyamatokhoz, riasztásokhoz és az eseményekhez. A Microsoft SQL Server, beépített motorja biztosít hozzáférést a tárolt adatokhoz. Ez lehetővé teszi a gyorsabb, adatalapú döntéshozatalt, míg a kezelők és a menedzsment teljeskörű tájékoztatást kaphat a gyártási folyamatok teljesítményéről. Ez a videó bemutatja, hogyan teszi a Historian hozzáférhetővé és elemezhetővé az akár nagyon nagy adatmennyiségeket is.

–video—

A Historian számokban: 2% szükséges adattárolási kapacitás, 2+ millió váltózó, 150 ezer változó/másodperc, 40-szeres adattömörítés

Adatlekérdezés és jelentéskészítés

A Historian lehetővé teszi, hogy hatékony vizualizációs és adatelemzési eszközök segítségével a hatékonyságot növelő, megalapozott döntéseket hozzanak.

 • Speciális adatlekérdezési módok: a beépített speciális adatkeresési módok könnyebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a lekérdezések konfigurálását. Az üzemeltetési adatok több verziójúságának ilyen módon történő kiküszöbölése növeli a termelékenységet és csökkenti a hibákat, a működési költségeket. Az egyedi igény szerint generált jelentéskésztés pedig javítja a tervezést és a megfelelést. A riportok összeállításához például az alábbi módok állnak rendelkezésre: Idő-Állapot mód, Meredekség, Számláló, Ciklikus és Delta, Interpolált, Érték állapot.
 • Applikációk és jelentések: A valós idejű és hisztorikus adatok táblázatainak és jelentéseinek előállítása még soha nem volt ilyen egyszerű. A gyári és folyamatadatokhoz való könnyű hozzáférés megkönnyíti a hibaelhárítást, jelzi a hatékonyság hiányát és kiküszöböli az adatok helymeghatározásának időigényes folyamatát. Ilyen alkalmazások például a Trending, Reporting, Excel Add-In, Query és WebReporting.
 • Jelentéskészítő és elemzői eszközök: Az adatok felhasználása ugyanolyan fontos, mint a tárolásuk. A Historian mind adatelemzéshez, mind jelentések készítéséhez felhasználható. Megjeleníthetünk hisztorikus adatokat az InTouch HMI-n keresztül és elemezhetjük azokat az AVEVA Insight, Intelligence és Dream Report segítségével. Asztali alkalmazásokat is használhatunk a trendek és jelentések megjelenítésére, így valós-idejű és hisztorikus termelési részleteket adhat az operátorok, mérnökök és üzemeltetési vezetők kezébe.

Adat felhasználás

A Historian-el, nyitottságának köszönhetően, a termelési adatokhoz több száz ügyfélalkalmazásból hozzá lehet férni. Ezek lehetnek tárolt, azaz hisztorikus, valós idejű és konfigurációs adatok.

Az adatok felhasználhatóak az alább felületeken:

 • InTouch (Edge, HMI, OMI)
 • Historian InSight (felhő alapon, biztonsággal)
 • Historian Client
  • Trend
  • Excel bővítmény, Workbook
 • SmartGlance: valós időben különböző adatforrásokból származó ipari adatok megtekintése okostelefonokon és táblagépeken. Hozzáférés a KPI-khez bármikor, bárhol és bármilyen eszközön
 • Tableau, adatelemző és adatvizualizációs szoftver
 • Szabványos Jelentéskészítő
  • Dream Reports : az ipari automatizálás piacvezető jelentéskészítő eszköze, dashboard és elemző eszközkészlettel
  • Microsoft Reporting
  • Crystal Reports
 • MS Internet Information Server-Web
 • MES
  • Performance
  • Quality Analyst
 • ERP
 • Egyedi szoftverek

Méretezhetőség és integráció

A Historian képes adatok millióit kezelni. Tárolhatunk adatokat helyben és összesítve vállalati szinten is. Széles skálázhatósága miatt nagy rugalmasságú megoldást nyújt. Használható az egy számítógépes  alkalmazástól, amely tíz vagy száz változóval dolgozik, egészen a robusztus, hibatűrő, elosztott és többszintű architektúráig, amivel a vállalat  teljes technológiai és termelési adattmennyiségét lehet archiválni.

A Historian jól integrálható a meglévő IT-infrastruktúrába, mert a termék gyorsan és egyszerűen telepíthető. Amennyiben a Historiant meglévő Wonderware InTouch vagy Wonderware Application Server alkalmazásokhoz csatlakoztatjuk, a szoftver automatikusan települ. A program szoros együttműködése ezen szoftverekkel azt is jelenti, hogy a Historian is használja, illetve kihasználja az ezen alkalmazások tervezési és fejlesztési eredményeit.

A Historian szoros integrálása más Microsoft szervertermékekkel gyors és hatékony megoldást kínál az üzleti információk biztonságos tárolására, kezelésére és megosztására. Ez az integráció lehetővé teszi például

 • az adatok egyszerű replikálását más adatbázisokba (MS SQL Server),
 • e-mail üzenetek küldését (MS Exchange),
 • az adatok közzétételét az Interneten (MS Internet Information Server),
 • mobil eszközökön keresztül történő egyszerű hozzáférést az aktuális információkhoz,
 • valamint a termelési adatok feldolgozásának sok más formáját

A termelési adatokat megfelelő jogosultsággal bárki igény szerint megnézheti és elemezheti.  A Historian segítségével pontos és naprakész termelési információk állnak rendelkezésre a vállalat minden szintjén.

A folytonosság  fenntartása

A Historian könnyen hozzáférhetővé teszi az adatokat, igény esetén redundanciát, tartalékolást is biztosít, és vészhelyzeti helyreállítási opciót is kínál. Ezen képességei biztosítják a gyártási-és  üzleti folyamatok működtetésének folytonosságát. A könnyen konfigurálható lépcsőzetes architektúrák védelmet biztosítanak az adatvesztések ellen. A rendszer teljesítményét kibővített összegzések növelik, lehetséges az ipari adat tisztítása (összeadódó folyamatadat és műszerhibák ).  Az adatok validálásának biztosítása érdekében alkalmazhatunk beépített adat-érvényesítési eljárásokat. Javasolt megőrizni minden riportot a rövidtávú diagnosztikától a hosszútávú nyilvántartásokig, mindent, ami szükséges az iparági megfeleléshez.

Teljes kép a működési előzményekről: A hagyományos relációs adatbázisokkal ellentétben, amelyek nem optimálisak a termelési környezetek működtetésére, a Historian időalapú, vészhelyzeti- és esemény alapú adatokat is kezel. Az egyedülálló „blokktechnika” alkalmazásával a szokásos adatbázisrendszernél százszor gyorsabban rögzíti az adatokat és a hagyományos tárhely töredékét használja fel.

Optimalizált adattárolás: A Historian a nagy sebességű, front-end adatgyűjtést egy flexibilis időalapú adat hisztorizálóval ötvözi egy beágyazott Microsoft SQL Server relációs adatbázisban. Ezenkívül a szabadalmaztatott „lengőajtós” adattároló algoritmus jelentősen csökkenti az adattárolás helyigényét, miközben megőrzi az adat idősorok fontos jellemzőit.

Speciális adattárolás és tömörítés: A fejlett adattárolás és tömörítés az iparági szabványos lekérdezési nyelvvel kombinálva könnyű, nyílt hozzáférést biztosít minden folyamat-, riasztási- és eseményadathoz. Ez gyorsabb, megalapozottabb döntéseket tesz lehetővé, miközben minden érintett tájékozódhat a működési teljesítményről.

Kompromisszum nélküli integritás: A Historian iparágtól függetlenül, a legmagasabb követelményeknek is megfelelve képes fenntartani az adatok integritását. A Historian kezeli az alacsony sávszélességű adatkommunikációt, az időben később előálló információkat, és még a nem megfelelő rendszerórákkal rendelkező rendszerek adatait is. Végezetül: a nagy felbontású adatok is pontosan rögzítésre kerülhetnek.

Kapcsolódó hírek

Segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!